Bikejöring

Bikejöring

Bikejoring: Fietsen met je Hond

Bikejoring is een spannende activiteit waarbij je met je hond kunt mountainbiken in de prachtige natuur. De hond, stevig vastgemaakt aan de fiets met een speciaal tuig en een elastische lijn van maximaal 2,5 meter lang, mag volop trekken. Om de veiligheid te waarborgen, is er een lijnuithouder van flexibel materiaal bevestigd om te voorkomen dat de lijn het voorwiel kan raken.

Bij officiële wedstrijden variëren de afstanden meestal tussen de 4 en 6 kilometer, met starts die plaatsvinden om de minuut, vergelijkbaar met een tijdrit. Honden moeten minimaal 18 maanden oud zijn om deel te nemen, hoewel voor de meeste honden (vooral niet-raszuivere sledehonden) een ontheffing vereist is (zie Regels). Veiligheid staat voorop, daarom zijn helmen en handschoenen verplicht voor de fietsers.

Aangezien de snelheden kunnen oplopen tot meer dan 30 kilometer per uur, is het essentieel dat de hond goed getraind is om te luisteren naar commando’s zoals links, rechts, rustig en stop. Het is ook belangrijk dat de hond leert hoe hij andere honden veilig kan inhalen en zelf ingehaald kan worden.

Bij het zoeken naar trainingsroutes is het aan te raden om paden te kiezen met een zachte ondergrond, omdat de poten van de hond niet geschikt zijn voor asfalt. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de gevoeligheid van honden voor warmte.

Bij wedstrijden van Canicross Stroowaert is het verplicht om mee te trappen op momenten dat de hond het zwaar heeft. Het doel is om samen met je hond een fysieke inspanning te leveren en te genieten van deze unieke sportervaring.