Steppen

Steppen

Steppen met je Hond (Dogscooter)

Voor het steppen met je hond gelden hoofdzakelijk dezelfde richtlijnen als voor Bikej├Âren. De step moet geschikt zijn voor off-road rijden en een laag platform hebben zodat je gemakkelijk mee kunt steppen. De hond draagt een speciaal tuig en is met een elastische lijn van maximaal 2,5 meter lang aan het frame van de step bevestigd. Een flexibele lijnhouder voorkomt dat de lijn het voorwiel kan raken.

Bij wedstrijden wordt er, afhankelijk van het parcours, over zowel korte afstanden (2-3 km) als langere afstanden (5-6 km) gestept. De hond moet minstens 18 maanden oud zijn en voor de meeste honden (vooral niet-raszuivere sledehonden) is een ontheffing vereist (zie Regels). Net als bij andere hondensporten, zijn een helm en handschoenen verplicht voor de bestuurder van de step.

Het is van cruciaal belang dat de hond goed reageert op commando’s zoals links, rechts, rustig en stop, en dat hij leert hoe hij andere honden veilig kan inhalen en zelf ingehaald kan worden. Voor trainingen is het raadzaam om paden met een zachte ondergrond te kiezen, omdat hondenpoten niet geschikt zijn voor asfalt. Bovendien moeten hondenbezitters zich bewust zijn van de gevoeligheid van honden voor warmte.

Bij wedstrijden georganiseerd door Canicross Stroowaert is het verplicht om mee te steppen op momenten dat de hond het zwaar heeft. Het doel is om samen met je hond een fysieke inspanning te leveren en te genieten van deze unieke sportervaring.