Canicross

Canicross

Canicross: Hardlopen met je Hond

Canicross is een energieke sport waarbij je samen met je hond door de natuur rent, terwijl je viervoeter enthousiast trekt, zodat jullie samen zo snel mogelijk een onverhard parcours afleggen. Deze sport is toegankelijk voor honden van alle soorten en maten, ongeacht hun ras. Het enige wat je nodig hebt is een heupgordel, een goed passend tuig voor je hond, een elastische lijn en een paar stevige hardloopschoenen (het liefst met profiel).

Voor sommige mensen betekent Canicross simpelweg hardlopen met hun hond, voor anderen kan het een enorme snelheidsboost betekenen dankzij de inzet van hun harige metgezel, en voor sommigen lijkt het bijna alsof ze vliegen. Hoewel Canicross nog relatief onbekend is in Nederland, groeit de populariteit van deze sport snel.

Jaarlijks worden ongeveer 12 wedstrijden georganiseerd, waaronder sinds 2012 ook een officieel Nederlands Kampioenschap. Bij de meeste wedstrijden wordt gestart met een tijdritformat, waarbij deelnemers individueel om de 30 seconden beginnen. Dit voorkomt dat honden te dicht op elkaar zitten en elkaar afleiden of hinderen.

Het is altijd verstandig om het parcours vooraf te verkennen, bij voorkeur te voet met je hond. Op die manier leert je hond de route kennen en hoef je minder bij te sturen of loopfouten te voorkomen. Ook kun je zo goed inschatten waar eventuele obstakels en lastige stukken zich bevinden.

Het parcours wordt gemarkeerd met lint en pijlen, maar zoals bij traillopen wordt van de deelnemers verwacht dat ze zelf goed opletten. De afstanden variëren meestal tussen de 2 à 3 km voor de korte afstand en 5 à 6 km voor de lange afstand.