Canicross voor beginners

Canicross voor beginners

Canicross: Hardlopen met je Hond

Canicross is nog relatief nieuw in Nederland, maar groeit snel in populariteit. Jaarlijks worden ongeveer 12 wedstrijden georganiseerd, waaronder sinds 2012 ook een officieel Nederlands Kampioenschap. Elk jaar worden er door het hele land nieuwe wedstrijden en trainingsgroepen toegevoegd. Momenteel zijn er naar schatting enkele honderden actieve canicrossers in Nederland.

De sport van canicrossen vindt zijn oorsprong in de sledehondenwereld, waar het werd gebruikt als een middel om honden buiten het sneeuwseizoen te trainen. Tegenwoordig staat canicross open voor alle typen honden, groot of klein, raszuiver of niet.

Hieronder volgt een overzicht van de benodigdheden en aspecten waar je mee te maken krijgt bij het beoefenen van canicross, zoals materiaal, veiligheid, looptechniek en startprocedures.

Benodigdheden

1. Een enthousiaste hond

Allereerst heb je een hond nodig die graag voor je uit wil rennen en trekken. Terwijl een trekkende hond vaak als lastig wordt beschouwd, wordt dit bij canicrossen juist gestimuleerd. De meeste honden begrijpen snel dat het dragen van een tuig betekent dat ze moeten trekken tijdens het rennen.

2. Het juiste tuig

Een goed passend tuig is essentieel en moet de hond niet hinderen tijdens het trekken. Net zoals een goede hardloopschoen voor de loper belangrijk is, is een goed tuig van cruciaal belang voor de hond. Het juiste tuig is vaak niet verkrijgbaar bij reguliere dierenwinkels, maar kan online of bij wedstrijden worden aangeschaft.

3. Een heupgordel

De loper draagt een heupgordel die de krachten goed moet verdelen. Bij grotere honden is het van belang dat de krachten zo laag mogelijk op de heupen/billen worden opgevangen. Een goede heupgordel kan online of bij wedstrijden worden gekocht.

4. Een elastische lijn

Het tuig en de heupgordel zijn verbonden met een lange lijn van maximaal 2 meter. In de lijn zit een schokdemper in de vorm van elastiek verwerkt om harde rukken te voorkomen. Deze lijnen zijn verkrijgbaar bij verschillende webshops.

5. Geschikte hardloopschoenen

Voor de loper zijn een paar cross- of trailschoenen met veel profiel erg belangrijk. De routes gaan meestal over echte crosspaadjes dwars door het bos of door weilanden.

Veiligheid

Bij canicrossen zijn veiligheidsregels van groot belang:

  1. Houd je hond kort om aanvaringen te voorkomen.
  2. Waarschuw als je wilt inhalen en wacht tot er ruimte is.
  3. Laat ruimte voor andere lopers die willen inhalen.
  4. Let op tekenen van uitputting of oververhitting bij je hond.
  5. Laat je hond niet loslopen op het wedstrijdterrein.
  6. Verken het parcours vooraf om foutlopen te voorkomen.
  7. Houd rekening met andere gebruikers en verleen indien nodig voorrang.
  8. Ouders zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun kind.
  9. Ruim rommel op en gebruik poepzakjes.
  10. Veiligheid en sportief gedrag zijn belangrijker dan winnen.

Voordelen van Canicrossen

Canicrossen biedt diverse voordelen voor zowel gewone hardlopers als wedstrijdatleten:

  • Canicrossen is leuk en een goede snelheidstraining.
  • Het verbetert je reactievermogen en leert omgaan met onvoorziene omstandigheden.
  • Het rennen met een hond als trainingsmaatje geeft een geruststellend gevoel in afgelegen gebieden.
  • Voor trainingspartners die niet op hetzelfde tempo lopen, kan een hond het verschil compenseren.
  • Kinderen vinden het vaak leuker om met een hond te rennen dan alleen.
  • Het is verstandig om bij de eerste keer canicrossen de afstand kort te houden om spierpijn te voorkomen en de hond enthousiast te houden.

Canicrossen is een dynamische en uitdagende sport die geschikt is voor zowel honden als hun baasjes. Met de juiste benodigdheden en veiligheidsmaatregelen kun je samen met je harige vriend genieten van het rennen door de natuur.